STIPENDIET FÖR SKICKLIGA PROJEKTLEDARE – VÄRDE 50 000 kr!

VINNARE DONALD DAVIES STIPENDIUM 2020 – JOHNNY ELIASSON

 

NOMINERINGEN FÖR DONALD DAVIES STIPENDIUM 2021 – ÖPPNAR 1 DECEMBER 2020!


Donald Davies var en pionjär inom projektledning med hela 50 års erfarenhet inom projekt. 
2018 instiftades Donald Davies Stipendium – ett stipendium om 50 000 kr till utbildning eller certifiering, som årligen tilldelas ”en projektledare som gjort en extraordinär insats för att ro ett omfattande eller på annat sätt komplext projekt i hamn”. Samarbetspartner är Svenskt Projektforum.

Nomineringen är öppen för alla – nominera dig själv eller någon annan skicklig projektledare som förtjänas att lyftas fram!

Du som nominerar en av de tre finalisterna får en biljett till Svenskt Projektforums evenemang Projektverktygsdagen, värde 1995 kr*. 


ANSÖK ELLER NOMINERA HÄR!

Nomineringen är stängd, öppnar åter 1 december 2020.

Vet du någon extraordinär och inspirerande projektledare som du jobbat med eller har du hört talas om någon som du imponerats av? Eller är det kanske du själv?

Din nominering gör du via formuläret här ovan senast den 14 februari 2020. Den nominerade samt eventuella referenser kan komma att kontaktas under urvalsprocessen. De nominerade som går vidare till juryns slutliga bedömning kontaktas från slutet av februari månad 2020. Samtliga nominerade får besked om de gått vidare eller inte. Vinnaren utses i samarbete med Svenskt Projektforum i mitten av juni 2020. Har du frågor angående en nominering eller vill du nominera någon via e-post? Kontakta i så fall juryns ordförande Mikael Ölund på mikael.olund@ddp.se. För Villkor, läs nedan.


KRITERIER 

Stipendiet tilldelas årligen till:

  • En projektledare som gjort en extraordinär insats för att ro ett till synes omöjligt, omfattande eller på annat sätt komplext projekt i hamn. En projektledare som visat att ingenting är omöjligt. 
  • En föredömligt god ledare som gjort ett starkt intryck på både projektmedlemmar, styrgrupp och i verksamheten i stort.
  • Den nominerade ska ha varit verksam i Sverige och arbetat med projektet under det föregångna året. Det innebär att projektet kan ha löpt under en del av 2019, eller över flera år där 2019 ingår.

Vinnaren av stipendiet utses av en jury bestående av personer med lång erfarenhet av komplexa och ofta
verksamhetsomfattande projekt. Läs mer om Juryn och Villkor nedan.


VAD FÅR VINNAREN?

Stipendiet är om 50 000 kr till en utbildning eller certifiering inom projektledning eller tillhörande kompetensområde. Stipendiaten kommer också erbjudas möjlighet att föreläsa och dela med sig av sina kunskap i Svenskt Projektforums och Donald Davies & Partners egna aktiviteter och kanaler under 2020, bland annat som talare på konferensen Projektforum som går av stapeln i december varje år. Vinnaren utses i samarbete med Svenskt Projektforum i mitten av juni 2020.

 

2019 ÅRS VINNARE – ANNIKA HULTQVIST

Under Projektverktygsdagen den 10 maj 2019 presenterades stipendiets andre vinnare genom tiderna – Annika Hultqvist, projektledare för ett globalt förändringsprojekt på Sandvik Coromant. Läs mer om Annika och hennes projekt här!

Annika var en av huvudtalarna på konferensen Projektforum den 4 december 2019, där hon berättade om sin prisbelönta insats. Läs hennes tips i Insights: Framgångsfaktorer och ledarfiness – så tog Annika it-projektet till strategiskt affärsinitiativ.


JURY 2020

Stipendiaten utses av en jury bestående av personer med stor erfarenhet och kunskap av projektledning, projektledarens komplexa roll och förståelse av hur projektledarens insats påverkar ett projekts utgång och verksamheten i stort.


Mikael Ölund (ordförande)
Projektledare med stor erfarenhet från bland annat industri och offentlig verksamhet. En av Donald Davies lärjungar och medgrundare till i Donald Davies & Partners.

 


Malin Klintborg
Förändringsledare och uppdragsledare för regeringsuppdraget ’Digitalt först’ på Lantmäteriet. Vinnare av Donald Davies Stipendium 2018 samt Årets projektledare 2019 (utsedd av Cowi). Läs mer om Malin och tips från hennes föredrag på Projektforum 2018.

 

Per-Olof Sandberg
Styrelseordförande på Svenskt Projektforum. Stor erfarenhet av komplexa projekt, program och portföljer. IPMA-Certifierad nivå A och ansvarig för IPMA:s certifieringsverksamhet i Sverige.

 

Anders Wrebo
Senior projektledare med en gedigen erfarenhet av att leda komplexa projekt. Bland annat ett av de större systemskiften som genomförts i bank-Sveriges historia. Partner hos Donald Davies & Partners.

 


Björn Forsberg
Senior projekt- och programledare. Entreprenör och medgrundare till bland annat Donald Davies & Partners.

 

Kontakta juryn via e-post: mikael.olund@ddp.se

 

VILLKOR

Stipendiet är om 50 000 kr till en utbildning eller certifiering inom Projektledning eller tillhörande kompetensområde (utbildningen/certifieringen ska genomföras inom två år från tilldelningen av stipendiet).

Både personer inom privat och offentlig verksamhet kan nomineras och bli stipendiater, utifrån nedan villkor:

  • Person som utövar myndigheter och/eller som beslutar om offentlig upphandling kan ej motta stipendiet, till exempel om du arbetar som en upphandlare inom offentlig verksamhet.
  • Person som tillhör kategorin där särskild restriktivitet ska iakttas kan ta emot stipendiet om personen inte är beslutsfattande direkt eller indirekt för myndighetsutövning eller offentlig upphandling.
  • Person som är verksam inom ett privatägt företag kan motta stipendiet efter godkännande av arbetsgivaren.

Om vinnaren avsäger sig möjligheten till utbildning/certifiering eller stipendiet i sin helhet, kommer Donald Davies & Partners att ge motsvarande värde i Donald Davies & Partners namn till välgörande ändamål (för närvarande 25.000 kr till Radiohjälpen och 25.000 kr till Barncancerfonden).

Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren av stipendiet. Den nominerade samt eventuella referenser kan komma att kontaktas under urvalsprocessen. Juryns val kan inte överklagas.

Partners och projektledare inom Donald Davies-koncernens bolag kan inte nomineras till stipendiet.


OM DONALD DAVIES

 

Donalds varma personlighet var något unikt, och hans engagemang, mod och kunskap inom projektledning på en nivå för sig. Han kommer alltid vara företagets ledstjärna, en ledstjärna som kan sammanfattas i egenskaperna mod, trygghet och förmåga. Tre ord som idag är vårt företags värdeord och det vi menar när vi säger ‘Vi kan projekt’.

Mikael Ölund, partner och medgrundare, Donald Davies & Partners

Donald Davies, bördig från Wales, påbörjade 1954 sin projektledarbana och var under sin karriär drivande i att utveckla arbetssätt – metoder viktiga för en projektledare – och själva projektledarrollen i sig. Under sin 50 år långa och framgångsrika karriär var han verksam i 16 länder och gjorde sig känd för att lyckas med projekt där andra inte nådde ända fram. Under 1980- och 90-talet arbetade Donald ofta i Sverige på företag som SAS och Ericsson, och träffade då de personer som han skulle komma att grunda projektledarföretaget Donald Davies & Partners tillsammans med år 2000. Läs mer om Donald Davies.

Donald hade en unik förmåga att få andra att individuellt och i grupp prestera maximalt. Han kastade ofta in energirika cocktails bestående av lika delar entusiasm, känsla av angelägenhet, glädje och möjlighet i projektet! Inget var någonsin omöjligt.

Björn Forsberg, medgrundare, Donald Davies & Partners


Foto: Malin Klintborg/Stefan Estassy, Annika Hultqvist/Göran Ekeberg, Mikael Ölund/Cecilia Eriksson m fl

*Om fler personer nominerar samma person utgår biljetten till den som nominerat först.