Johnny Eliasson får Donald Davies Stipendium 2020

Donald Davies Stipendium går till en projektledare som ’gjort det omöjliga möjligt i ett omfattande projekt’. Stipendiet är öppet för alla. Under det digitala frukostseminariet Project Managements Talks 12 juni, arrangerat av Svenskt Projektforum, presenterades stipendiets tredje vinnare genom tiderna – Johnny Eliasson, Complex Venture Owner, Tele2/Curamando, för sitt arbete inom programmet ‘Storm the Gates’.

 

Utifrån ett 40-tal nominerade valde juryn under våren ut tre finalister till stipendiet, i fredags utsågs vinnaren Johnny Eliasson som arbetat inom följande program: Programmet ’Storm the Gates’ hade som mål att, trots regulatoriska begränsningar och andra utmaningar, skapa och lansera ett helt nytt mobilvarumärke till den svenska marknaden – redan den första dagen efter fusionen mellan Tele2 och Com Hem. I tillägg skulle tre affärskritiska kundförmåner erbjudas. Johnny drev programmets största ström, och lyckades med sitt driv och sin förmåga att inspirera, att skapa en stark sammanhållning i de team som tillsammans säkerställde en IT-leverans lagom till att fusionen blev godkänd.

Juryns motivering:
Vinnaren av Donald Davies Stipendium 2020 har lett ett omfattande initiativ inom ett program med en komplex intressentstruktur. Projektet har inneburit att utifrån regulatoriska begränsningar, snäva tidsramar och andra utmaningar, integrera två olika organisationers arbetsmetodiker och kulturer. Med ett öppet och pragmatiskt förhållningssätt, och med stor vikt på ett kommunikativt ledarskap, har årets vinnare lyckats nå högt uppställda mål.

Johnny, hur känns det att vinna Donald Davies Stipendium?
– Otroligt smickrande! Jag är mycket tacksam, dels för vinsten med tanke på den gedigna erfarenhet som finns i juryn, och dels för att team-medlemmarna har tänkt på mig och nominerat mig. Mitt ansvar har ju varit att ta projektet i mål, vilket ibland krävt tuffa vägval. Trots det har vi ändå lyckats bibehålla en god relation i teamen och skapat ökad förståelse för varandra, vilket jag värderar högt.

Vad har varit den största utmaningen i ditt projekt?
– Kulturen. När man ska integrera två olika verksamheter som har en lång och värdefull historia, präglad utav sina produkter, finns det en vana av hur man genomför olika aktiviteter och en varierad syn som är god kvalitet och när något är “färdigt”. Vi har arbetat mycket med att hitta en ‘common ground’ kring detta och plockat det bästa från respektive bolag i vår gemensamma resa framåt, vilket vi också har lyckats bra med.

Hur ska du fira det här?
– Jag har ringt mina nära och kära, och så har jag fått många grattis-hälsningar från kollegor! Senare kommer jag fira med något bubbligt i solen.

 

Om Donald Davies Stipendium
Donald Davies Stipendium tilldelas årligen en projektledare, verksam i Sverige, som gjort en extraordinär insats för att ro ett till synes omöjligt, omfattande eller på annat sätt komplext projekt i hamn.

Nästa nomineringsperiod till Donald Davies Stipendium 2021 öppnar under december 2021. Läs mer på ddp.se/stipendium

Läs även Projektvärldens intervju med Johnny här. (okt 2020)

Foto: Göran Ekeberg

Relaterade Insights & Nyheter