Projektledare behöver normalt omge sig med relevanta ämnesexperter inom ett projekt, och därför behöver de inte kunna “göra alla mål själv”. Hur gör man då för att hitta den bäst lämpade projektledaren för ett visst projekt?
Tid, kvalitet eller kostnad…?
Projekttriangeln är ett verktyg som används för att beskriva hur faktorer i ett projekt prioriteras inbördes, och vilken som är viktigast. Den högst prioriterade faktorn kan vara avgörande vid valet av projektledare.
När ska projektet vara färdigt? Hur viktig är tidsaspekten? Kan vi vara flexibla med projektets deadline? Om tiden har högsta prioritet så är förstås det viktigaste att få projektet klart till ett givet datum.
Kan vi vara flexibla med projektets budget? Hur ser budgeten ut och har vi tillräckligt med resurser? Om kostnaden är den viktigaste faktorn så ligger fokus på att få projektet levererat inom budgetramarna. Om några utmaningar sker längs projektets väg så kanske man i så fall behöver minska ner på leveranserna i stället för att försöka tillföra nya medel.
Vilka är målen och det förväntade resultatet? Vad vill man uppnå med projektet och vilka förväntningar finns det på mål och resultat? Om kvaliteten är prio ett så ligger fokus på att projektets leveranser skall hålla hög kvalitet och vara fullständiga. Om man behöver revidera sina planer kan till exempel ett leveransdatum behöva justeras fram för att projektet skall hinna färdigställa sina leveranser med hög kvalitet.
Att matcha rätt person med rätt projekt
När det är kvalitet som är fokus för ett projekt så bör man leta efter en projektledare som är strukturerad, eftertänksam och noggrann med kravarbetet. Om fokus istället ligger på att ro projektet i hamn innan jul så kanske man inte ska välja den populäraste projektledaren som kommer överens med alla, utan där krävs en tuff och driven ledare som ställer de krav som behövs och stöttar upp för att få allt klart i tid. Är kostnaden i fokus passar en projektledare som är skicklig på att följa upp, förhandla och som kan optimera resurserna på bästa sätt.
Bland det allra viktigaste, oavsett projektets huvudfokus, är också att projektledaren tidigt sätter sig in i och förstår företagets värderingar, dess ”code of conduct”. Förstår man de värderingar som finns så kan projektledaren lättare arbeta för att få med alla intressenter, uppfylla målen och göra ett projekt framgångsrikt.
Som senior projektledare bör man ha skaffat sig den självkännedom, erfarenhet och kunskap som krävs, både för att välja sina verktyg, och för att kunna förflytta sig mellan olika ledarstilar (även om detta ibland kan ligga en bit utanför komfortzonen). Detta för att på bästa sätt kunna matcha projektets prioriteringar. Beställarens inställning till projektets prioriteringar är en mycket viktig input till vårt arbete, och är något vi projektledare behöver reda ut i ett tidigt skede för att kunna planera och leda arbetet på bästa sätt!
Hälsningar
Niclas Palm
Projektledare och Partner, Donald Davies & Partners
Vad har du för tankar kring detta ämne? Kontakta oss gärna eller fortsätt diskussionen på vår Facebook eller på LinkedIn.