Projektledare för globalt förändringsprojekt får Donald Davies Stipendium

Donald Davies Stipendium delas sedan 2018 ut till en projektledare som ’gjort det omöjliga möjligt i ett omfattande projekt’. Under Projektverktygsdagen i Stockholm den 10 maj 2019 presenterades stipendiets andre vinnare genom tiderna – Annika Hultqvist, projektledare, Sandvik Coromant.

Annika Hultqvist, vinnare Donald Davies Stipendium och Anna Bellman, moderator Projektverktygsdagen 2019

Utifrån ett stort antal nomineringar valde juryn under våren ut tre finalister till Donald Davies Stipendium, och i fredags utsågs vinnaren: Annika Hultqvist, projektledare för en global utrullning av en ny ERP-systemlösning till samtliga säljkontor på Sandvik Coromant. Med en bakgrund inom IT och med mångårig erfarenhet av förändringsledning inom internationella implementeringsprojekt, har Annika en god insikt i både verksamhet och IT – en bra kombination för att leda ett så omfattande tvärfunktionellt företagsövergripande enterprise-program som detta.

Juryns motivering:
Årets vinnare har drivit ett komplext och omfattande förändringsprojekt med stor affärspåverkan. Med ett sällan skådat driv och engagemang, och med ett inlyssnande och pragmatiskt förhållningssätt, har hon förvandlat ett IT-projekt bland andra, till ett strategiskt affärsinitiativ som berör 40-talet marknader över hela världen. Ärlighet, tillit och transparens är några av denna projektledares viktigaste ledord.

Hur känns det?

– Hedrande, och kul att projektledning och programledning uppmärksammas!

Vilka är de viktigaste egenskaperna en projektledare bör ha?

– Driv, vilja, engagemang och beslutsamhet anser jag är basen. Andra viktiga egenskaper är att vara ärlig för att kunna bygga tillit och transparens. Det är otroligt viktigt i dialogen med stakeholders. Du måste även ha en god kommunikativ förmåga. Lyssna alltid på experterna, men reflektera och ta besluten baserat på deras input.

Om Donald Davies Stipendium
Donald Davies Stipendium tilldelas årligen en projektledare, verksam i Sverige, som gjort en extraordinär insats för att ro ett till synes omöjligt, omfattande eller på annat sätt komplext projekt i hamn. Första stipendiet delades ut 2018.

Nästa nomineringsperiod till Donald Davies Stipendium öppnar hösten 2019. Läs mer på ddp.se/stipendium.

 

Läs även om Annikas föredrag på Projektforum i december 2019 Framgångsfaktorer och ledarfiness – så tog Annika it-projektet till strategiskt affärsinitiativ

Relaterade Insights & Nyheter