Ny ledare i ny organisation? Tre tips från vår nya vd

Nu har den första intensiva månaden svept förbi. Jag måste säga att min tid som ny vd i Donald Davies-koncernen varit spännande och fartfylld så här långt. Upplevelsen har tillsammans med mina tidigare chefserfarenheter fått mig att börja fundera. Vad bör en ny organisationsledare prioritera och tänka på? Lika bra att jag delar med mig av mina tankar när de är färska. Kanske är du också ny chef och ledare i en ny organisation?

Lär dig verksamheten i praktiken – var delaktig
Som ny vd behöver du givetvis sätta dig in i organisationens affärsstrategier och övergripande verksamhetsplan. Men det viktigaste är att lära känna verkligheten i verksamheten. Jag vill gärna besöka kunder och partners, närvara vid säljarmöten och vara ett bollplank i vardagen. När jag ser verksamheten ur olika vinklar får jag nämligen en fördjupad inblick i hur den fungerar. Jag lär mig förstå vårt unika företag och våra affärer. Så, sammanfattningsvis: Som ny ledare – delta i vardagssituationer. Det är mitt första tips.

 Det viktigaste är att lära känna verkligheten i verksamheten.

Skapa prestigelöst klimat med tydliga mål
Mitt andra tips: Ansträng dig för att vara tydlig, ärlig och ödmjuk i din nya vd-roll. Själv vill jag skapa ett prestigelöst arbetsklimat där taket är högt och allt går att diskutera. Med tydliga och nåbara mål kan alla känna sig delaktiga. Det är ju trots allt vi, företagets medarbetare, som ska uppfylla verksamhetsmålen och driva affärerna framåt. Ingen annan.

Lär känna medarbetarna, inte titlarna
Som ny i en organisation är det extra viktigt att skapa en relation till alla medarbetare. Se därför till att få en bild av personerna bakom professionerna. Detta är mitt tredje tips. Som vd behöver du förstå drivkrafterna hos både grupp och individer. En bra dynamik uppstår när alla vet vad de förväntas göra. Det ska vara naturligt och självklart att hjälpas åt i det dagliga arbetet. För genom samarbetet når vi våra gemensamma mål, samtidigt som vi utvecklas. Både som individer och företag.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga hos en ny ledare? Kontakta mig gärna eller fortsätt diskussionen på vår Facebook eller på LinkedIn.

Bästa hälsningar,

Per Eltell
Vd och koncernledare, Donald Davies & Partners

Relaterade Insights & Nyheter