Här är finalisterna till Donald Davies Stipendium 2021!

”En projektledare som gjort det omöjliga möjligt i ett omfattande projekt”. Donald Davies Stipendium tilldelas årligen en projektledare som gjort en extraordinär insats för att ro ett till synes omöjligt, omfattande eller på annat sätt komplext projekt i hamn. En föredömligt god ledare som gjort ett starkt intryck inom både projekt och verksamhet. Bakom stipendiet, som är öppet för alla, står Donald Davies & Partners. Samarbetspartner är Svenskt Projektforum.

Vinnare utses den 9 juni på Donald Davies Insights Webinar! Välkommen med din anmälan!

ANNA-KARIN LARSSON

Project Manager, Sandvik Coromant


Anna-Karin har drivit ett omfattande globalt projekt där målet har varit att implementera en ny modell för kundsupport. Projektet har bland annat omfattat framtagande av ny organisationsstruktur, fördelning av roller och ansvar, samt utveckling av arbetsmetoder. Genom ett öppet och ärligt ledarskap har Anna-Karin skapat ett globalt projektteam där tillit och stöttning har varit centrala ledord. Hennes målmedvetenhet och energi har bidragit till att teamet lyckats prestera på topp och leverera enligt plan.

Berätta om dig själv och vad du arbetar med just nu?

Jag är Anna-Karin, 49 år och bor i Valbo strax utanför Gävle. Just nu arbetar jag som projektledare på Sandvik Coromant. Jag sitter även i ledningsgruppen för Sales Operations.

Vad tänkte du när du fick veta att du är en av finalisterna till Donald Davies Stipendium?

Jag blev otroligt glad och kände mig hedrad när jag fick beskedet att jag var en av de två finalisterna. Det skulle vara en stor ära för mig att bli tilldelad Donald Davies Stipendium, jag är väldigt tacksam över att ha blivit nominerad.

”Det är viktigt att ha ett starkt driv och mycket energi som balanseras med ett gott ledarskap”

Vilka är de viktigaste egenskaperna en projektledare bör ha, enligt dig?

Det är viktigt att ha ett starkt driv och mycket energi som balanseras med ett gott ledarskap där man står vid sina egna och företagets värderingar. Vidare är det viktigt att ha en tro på det man gör, våga utmana och vara ärlig. Är man dessutom prestigelös har man goda förutsättningar för att kunna bygga starka relationer och förtroende i organisationen.

Vad ser du som den mest intressanta trenden inom projektledning idag?

Jag ser tendenser till att vi blir allt mer datadrivna och att fler beslut tas baserat på data och vad som genererar mest värde till kund. Jag ser även mångfald som en uppåtgående trend. Med grupper bestående av olika nationaliteter, åldrar, kön och erfarenheter skapas dynamiska team som ger en fantastisk utväxling på resultatet.

Foto: Göran Ekeberg

 

JÖRGEN WIKLANDER

Senior projektingenjör, Permascand AB


Det ökade intresset för Permascands produkter inom grön vätgas och vattenrening har medfört nya krav på produktionsmetoder och kapacitet. Den påbörjade automationsresan hos Permascand har lett till en rad nya projekt. Ett av dem med många interna som externa intressen, var att skapa en produktionslinje som möjliggör automatisk tillverkning i mycket större utsträckning än tidigare. Tack vare Jörgens kunskap och drivkraft, och tro på samsyn i kombination med allas individuella spelrum, har nya designer och produktionsmetoder implementerats, med betydande kapacitetsökningar och kostnadsreduceringar som resultat.

Berätta om dig själv och vad du arbetar med just nu?

Jag heter Jörgen Wiklander, är 50 år och bor i Nordanede som ligger mellan Sundsvall och Östersund. Jag arbetar just nu med att planera nya projekt och organisera förbättringsarbete i olika grupper på Permascand.

Vad tänkte du när du fick veta att du är en av finalisterna till Donald Davies Stipendium?

Jag kände mig hedrad av nomineringen, men också överraskad och glad eftersom det är ett kvitto på en lyckad leverans från projektet. Att dessutom gå vidare till att bli en av två finalister känns såklart väldigt bra.

”Jag vill framhålla förmågan att skapa samsyn och tillvarata allas individuella kompetenser och förmågor.”

Vilka är de viktigaste egenskaperna en projektledare bör ha, enligt dig?

Jag vill framhålla förmågan att skapa samsyn och tillvarata allas individuella kompetenser och förmågor. Jag ser även att en projektledare bör vara lyhörd och kommunikativ med förståelse för att utvecklingen inte alltid följer planen, samt ha förmågan att kunna fatta rätt beslut där det krävs.

Vad ser du som den mest intressanta trenden inom projektledning idag?

Just nu ser jag en spännande utveckling av teambaserade och visuella agila metoder som värdesätter tillit framför kontroll. Jag ser även en generell ökning av demokratiska metoder som upprätthåller engagemang och motivation i teamen.

Foto: Olle Melkerhed

 

Läs mer om Stipendiet och juryn som utser vinnaren här!

Relaterade Insights & Nyheter