Donald Davies var en pionjär inom projektledning. För att hedra de insatser han gjort för att utveckla projektledaryrket finns Donald Davies Stipendium om 50 000 kr. Det delas årligen ut till ”en projektledare som gjort det omöjliga möjligt i ett omfattande projekt”. Vinnaren utsågs under Svenskt Projektforums Projektverktygsdag den 25 maj i Stockholm.

MALIN KLINTBORG VINNARE AV DONALD DAVIES STIPENDIUM 2018!

Läs mer om Stipendiet och juryn som utser vinnaren här!

FINALISTER 2018

MALIN KLINTBORG, samordnare av regeringsuppdrag Digitalt Först, Lantmäteriet


Foto: Stéfan Estassy

Projektet ”Digitalt först” är ett regeringsuppdrag för en smartare digitaliserad samhällsbyggnadsprocess. Uppdraget har varit att skapa en nationell obruten digital samhällsbyggnadsprocess – från idé om att bygga hus, till inflyttning – vilket bland annat krävt stort fokus på att täppa till gapet mellan juridiska, ekonomiska och organisatoriska hinder. Processen delas av 290 självstyrande kommuner och försörjs med information från närmare 40 myndigheter och samtliga kommuner. Malin har genom sitt nydanande och agila arbetssätt rett ut komplexa problem där traditionella projektmetoder misslyckats tidigare. Hon vågar släppa kontrollen och ger förtroende till medarbetare att utforska nya vägar framåt. Projektet ”Digitalt först” har under Malins ledning redan blivit en nationell succé och innebär ett genombrott för myndigheters digitalisering för ökat bostadsbyggande. Fortfarande återstår implementering, men under de trettio år som frågan levt har förhoppningarna om framgång aldrig varit så höga som nu.

Vem är du och vad arbetar du med just nu?
Vem jag är jobbar jag fortfarande med att svara på och utveckla. Jag arbetar med ett regeringsuppdrag för Lantmäteriet att verka för en obruten digital samhällsbyggnadsprocess.

Vad tänkte du när du fick veta att du är en av finalisterna till Donald Davies Stipendium?
Jag blev väldigt rörd över att ha blivit nominerad av Malgorzata Drewniak som är en lysande stjärna på vår juristhimmel och någon jag hyser den största beundran för. Otroligt roligt att ha blivit utvald till finalen.

Intressantaste trenden inom projektledning idag? Nätverkande framför projektplaner och budget

Vad ser du som den mest intressanta trenden inom projektledning idag?
Nätverkande framför projektplaner och budget. I övrigt är det som alltid kommunikation, kommunikation och kommunikation.

 

JOHANNA ERLINGSDOTTIR, projektledare, Telia


Netview är ett komplext transformationsprojektet för att skapa ett effektivt IT-stöd till Telia-bolaget Skanovas infrastrukturverksamhet. Projektet består av komplex IT-utveckling, digitalisering och migrering av stora mängder data från många olika källor, samt change management för att få ut effekterna. Johanna tog över ett projekt där komplexitet och risker var underestimerade. Efter 1,5 år har hon fått alla delprojekt och leverantörer att samarbeta och jobba mot gemensamma mål. Hon tar hand om alla utmaningar på ett konstruktivt sätt med hela företagets bästa för ögonen och undviker helt att gå i projektledarfällan ”det ingår inte i scopet”. Hon för en öppen och konstruktiv dialog med styrgruppen. Hennes projektmedlemmar, runt 60 personer, är målinriktade och stolta över det gemensamma arbete de gör.

Vem är du och vad arbetar du med just nu?
Jag är en kvinna i mina bästa år (dvs inte purung längre), har jobbat som projektledare större delen av mitt arbetsliv – gillar projektformen starkt. Har för närvarande uppdrag hos Telia Company med ett större transformationsprojekt inom OSS.

Vad tänkte du när du fick veta att du är en av finalisterna till Donald Davies Stipendium?
Jag blev väldigt förvånad – hade inte koll på detta stipendium och inte alls att min uppdragsgivare skulle nominera mig som är konsult (man brukar promota anställda främst). Fick läsa mailet några gånger. Var i Italien och förberedde mig inför Marcia Longa-loppet och fick massor av positiv energi!

Det är två olika metoder som kan komplettera varandra

Vad ser du som den mest intressanta trenden inom projektledning idag?
Tycker att förståelse för projektformen samt hur IT-projekt (som jag driver för det mesta) drivs har ökat de sista åren. Det diskuteras även mycket hur agilt arbetssätt påverkar den mer traditionella projektformen, något som börjar sätta sig. Det är två olika metoder som kan komplettera varandra.

 

ANNCI NILSSON, projektledare & konsult, IT-huset


Annci har varit programledare för biografbranschens kanske största digitaliseringsprojekt någonsin. Trots att organisationen varit under starkt förändringstryck, bl a med ägarbyte mitt under programmet, har Annci lyckats navigera det hela vägen i mål. Programmet har transformerat den digitala bioupplevelsen i grunden med ny webbplattform (
www.sf.se), nästa generations mobilappar, digitalisering av lojalitetsprogrammet (Bioklubben) samt ökad användning av kunddata och analytics. Den nya plattformen har byggts utifrån sex olika arbetsströmmar, så samordning mellan delprojekten har varit en stor utmaning. Annci har balanserat viljan att få projekten att komma framåt med en ödmjuk förmåga att få med sig alla stake holders på ett professionellt sätt.

Vem är du och vad arbetar du med just nu?
Jag är projektledare och konsult anställd på IT-huset. Just nu har jag uppdrag på NCG (SF bio) där jag är projektledare för två Compliance projekt: GDPR – för att uppfylla efterlevnad av nya förordningen, samt SOX – implementering av ett kontrollramverk som säkerställer att organisationen är SOX-compliant till 2019.

Förvåning, glädje och stolthet

 

Vad tänkte du när du fick veta att du är en av finalisterna till Donald Davies Stipendium?
Förvåning, glädje och stolthet.

Vad ser du som den mest intressanta trenden inom projektledning idag?
Mixen av projektmetoder agilt vs. traditionellt vattenfall. Ur detta springer en ”mikroinnovation”, det vill säga vi använder det vi har/kan redan men tillämpar det på ett nytt sätt.

Läs mer om Stipendiet här!