Det här kommer prägla projekten 2024

Varje år och säsong har sina egna förutsättningar och påverkas av just sina omvärldsfaktorer och trender. Så även projekt och projektledning. Här är tre intressanta perspektiv som kommer att prägla projekt och projektledning detta år, enligt vår VD Per Eltell.

Hög tid att begrava stridsyxan mellan agilt och traditionellt
Det är ingen nyhet att både agila metoder och traditionella projektmodeller är omtyckta och används flitigt. Traditionella projektmodeller har mått bra av inspiration från det agila scrum-tänket, med tätare uppföljning och snabbare beslut. Det agila har inspirerats av de traditionella när det kommer till ett nyttigt helhets- och förändringsperspektiv för att få effekterna att fastna. Så nu är det en gång för alla dags att enas om vilken metod som egentligen är bäst. Svaret är: båda, beroende på situation och uppdrag, bransch, funktion och tid. Att veta hur och när vilken approach som är funkar just i här och nu ger ett försprång.

Införande av system sker numera i delar
Har man tuffare ekonomiska förutsättningar, eller ont om tid, märker vi att det är vanligt att införandet av nya system sker i delar. Man inför de mest akuta delarna istället för att ta hela systemet på en gång. Men vilka blir konsekvenserna? Till exempel innebär det att gamla system rullar kvar parallellt, på gott och ont. Att jobba med kvalificerade audits och konsekvensanalyser innan man prioriterar vilka delar som går först, och hur införandet ska ske, är A och O. Annars kommer inte den mottagande organisationen och effekthemtagningen att hänga med

Den personliga projektledaren viktigare än någonsin
Kompetens är inte allt. Vi märker tydligt att våra kunder bryr sig mer och mer om, och prioriterar, projektledarens och konsultens personliga egenskaper, vid sidan av kompetens och erfarenhet. Flexibilitet och lyhördhet i kombination med en tydlig målstyrning är vanliga krav. Alla bitar i pusslet är viktiga och måste passa för att kunna nå målbilden och ro effekten i hamn. Även en handfast projektledare som behöver ta tuffa beslut behöver en förståelse för förändringsresan och personerna den berör. Det vet vi nu.

Hur ser du själv att projektledningen har förändrats de senaste åren – och hur kommer det att se ut under 2024? Välkommen att kontakta oss eller fortsätt gärna diskussionen på vår LinkedIn.

Hälsningar,
Per Eltell
Vd Donald Davies & Partners

Relaterade Insights & Nyheter