Johnny Eliasson får Donald Davies Stipendium 2020

Donald Davies Stipendium, om 50 000 kronor till utbildning eller certifiering, går till en projektledare som ’gjort det omöjliga möjligt i ett omfattande projekt’. Stipendiet är öppet för alla. Under det digitala frukostseminariet Project Managements Talks 12 juni, arrangerat av Svenskt Projektforum, presenterades stipendiets tredje vinnare genom tiderna – Johnny Eliasson, Complex Venture Owner, Tele2/Curamando, för sitt arbete inom programmet ‘Storm the Gates’.

Utifrån ett 40-tal nominerade valde juryn under våren ut tre finalister till stipendiet, i fredags utsågs vinnaren Johnny Eliasson som arbetat inom följande program: Programmet ’Storm the Gates’ hade som mål att, trots regulatoriska begränsningar och andra utmaningar, skapa och lansera ett helt nytt mobilvarumärke till den svenska marknaden – redan den första dagen efter fusionen mellan Tele2 och Com Hem. I tillägg skulle tre affärskritiska kundförmåner erbjudas. Johnny drev programmets största ström, och lyckades med sitt driv och sin förmåga att inspirera, att skapa en stark sammanhållning i de team som tillsammans säkerställde en IT-leverans lagom till att fusionen blev godkänd.

Juryns motivering:
Vinnaren av Donald Davies Stipendium 2020 har lett ett omfattande initiativ inom ett program med en komplex intressentstruktur. Projektet har inneburit att utifrån regulatoriska begränsningar, snäva tidsramar och andra utmaningar, integrera två olika organisationers arbetsmetodiker och kulturer. Med ett öppet och pragmatiskt förhållningssätt, och med stor vikt på ett kommunikativt ledarskap, har årets vinnare lyckats nå högt uppställda mål.

Johnny, hur känns det att vinna Donald Davies Stipendium?
– Otroligt smickrande! Jag är mycket tacksam, dels för vinsten med tanke på den gedigna erfarenhet som finns i juryn, och dels för att team-medlemmarna har tänkt på mig och nominerat mig. Mitt ansvar har ju varit att ta projektet i mål, vilket ibland krävt tuffa vägval. Trots det har vi ändå lyckats bibehålla en god relation i teamen och skapat ökad förståelse för varandra, vilket jag värderar högt.

Vad har varit den största utmaningen i ditt projekt?
– Kulturen. När man ska integrera två olika verksamheter som har en lång och värdefull historia, präglad utav sina produkter, finns det en vana av hur man genomför olika aktiviteter och en varierad syn som är god kvalitet och när något är “färdigt”. Vi har arbetat mycket med att hitta en ‘common ground’ kring detta och plockat det bästa från respektive bolag i vår gemensamma resa framåt, vilket vi också har lyckats bra med.

Hur ska du fira det här?
– Jag har ringt mina nära och kära, och så har jag fått många grattis-hälsningar från kollegor! Senare kommer jag fira med något bubbligt i solen.

 

Om Donald Davies Stipendium
Donald Davies Stipendium till ett värde om 50 000 kr tilldelas årligen en projektledare, verksam i Sverige, som gjort en extraordinär insats för att ro ett till synes omöjligt, omfattande eller på annat sätt komplext projekt i hamn.

Nästa nomineringsperiod till Donald Davies Stipendium 2021 öppnar under december 2021. Läs mer på ddp.se/stipendium

 

Läs även Projektvärldens intervju med Johnny här. (okt 2020)

 

Foto: Göran Ekeberg

Projektledare för globalt förändringsprojekt får Donald Davies Stipendium

Donald Davies Stipendium, om 50 000 kronor till utbildning eller certifiering, delas sedan 2018 ut till en projektledare som ’gjort det omöjliga möjligt i ett omfattande projekt’. Under Projektverktygsdagen i Stockholm den 10 maj 2019 presenterades stipendiets andre vinnare genom tiderna – Annika Hultqvist, projektledare, Sandvik Coromant.

Annika Hultqvist, vinnare Donald Davies Stipendium och Anna Bellman, moderator Projektverktygsdagen 2019

Utifrån ett stort antal nomineringar valde juryn under våren ut tre finalister till Donald Davies Stipendium, och i fredags utsågs vinnaren: Annika Hultqvist, projektledare för en global utrullning av en ny ERP-systemlösning till samtliga säljkontor på Sandvik Coromant. Med en bakgrund inom IT och med mångårig erfarenhet av förändringsledning inom internationella implementeringsprojekt, har Annika en god insikt i både verksamhet och IT – en bra kombination för att leda ett så omfattande tvärfunktionellt företagsövergripande enterprise-program som detta.

Juryns motivering:
Årets vinnare har drivit ett komplext och omfattande förändringsprojekt med stor affärspåverkan. Med ett sällan skådat driv och engagemang, och med ett inlyssnande och pragmatiskt förhållningssätt, har hon förvandlat ett IT-projekt bland andra, till ett strategiskt affärsinitiativ som berör 40-talet marknader över hela världen. Ärlighet, tillit och transparens är några av denna projektledares viktigaste ledord.

Hur känns det?

– Hedrande, och kul att projektledning och programledning uppmärksammas!

Vilka är de viktigaste egenskaperna en projektledare bör ha?

– Driv, vilja, engagemang och beslutsamhet anser jag är basen. Andra viktiga egenskaper är att vara ärlig för att kunna bygga tillit och transparens. Det är otroligt viktigt i dialogen med stakeholders. Du måste även ha en god kommunikativ förmåga. Lyssna alltid på experterna, men reflektera och ta besluten baserat på deras input.

Om Donald Davies Stipendium
Donald Davies Stipendium till ett värde om 50 000 kr tilldelas årligen en projektledare, verksam i Sverige, som gjort en extraordinär insats för att ro ett till synes omöjligt, omfattande eller på annat sätt komplext projekt i hamn. Första stipendiet delades ut 2018.

Nästa nomineringsperiod till Donald Davies Stipendium öppnar hösten 2019. Läs mer på ddp.se/stipendium.

 

Läs även om Annikas föredrag på Projektforum i december 2019 Framgångsfaktorer och ledarfiness – så tog Annika it-projektet till strategiskt affärsinitiativ

VINNARE AV DONALD DAVIES STIPENDIUM 2018

Det är med stolthet som vi presenterar den första vinnaren av Donald Davies Stipendium. Stort grattis till vinnaren Malin Klintborg från Gävle, samordnare av regeringsuppdraget ’Digitalt först’ på Lantmäteriet, som är årets vinnare av Donald Davies Stipendium!

Det var i fredags under Projektverktygsdagen i Stockholm den 25 maj som vinnaren av det allra första stipendiet utsågs. Juryn hade ett svårt jobb framför sig, men landade efter överläggning i ett gemensamt beslut med följande motivering:

Årets vinnare har drivit ett uppdrag i en mycket komplex miljö, där processen delas av 290 självstyrande kommuner och försörjs med information från ytterligare ett fyrtiotal myndigheter.

Genom sitt nydanande och agila arbetssätt har hon rett ut tillsynes omöjliga komplexa problem där ingen tidigare, på de trettio år frågan levt, har nått ända fram.

Hon har vågat släppa kontrollen och låta förtroendet för medarbetarna utforska nya vägar framåt!

 

Hur känns det Malin?

–  Omtumlande och jätteroligt!  Det är fantastiskt att få bli framlyft. Den motivering som beskrevs hade jag aldrig kunnat beskriva själv, så otroligt rörande!

Hur ska du fira?

  Närmast nu så ska jag träffa mina två systrar, som också är i Stockholm idag och om några veckor åker jag till USA och Disneyland, så då ska jag få vara riktigt barnslig!

Om Donald Davies Stipendium
Donald Davies Stipendium om 50 000 kr kommer årligen att tilldelas en projektledare, verksam i Sverige, som gjort en extraordinär insats för att ro ett till synes omöjligt, omfattande eller på annat sätt komplext projekt i hamn.

Nästa nominering till Donald Davies Stipendium öppnar hösten 2018 och görs här på Donald Davies & Partners webbplats.

 

Läs även om Malins föredrag på Projektforum i december 2018 Varför ska vi be om feedback?

Donald Davies Stipendium engagerar!

Nyheten om att Donald Davies & Partners instiftat ett nytt stipendium om 50.000 kr till den projektledare som gjort det omöjliga möjligt har fått spridning i flera medier och kanaler, något vi självklart tycker är jättekul!

Här är några av de aktörer som skriver om Donald Davies Stipendium:

 

Projektforum skriver om Donald Davies Stipendium i deras nyhetsbrev.

 

Under kategorin Utmärkelser i Cinodes nyhetsbrev hittar vi ett inlägg om stipendiumet.

 

Läs om Donald Davies Stipendium i Gefle Dagblad.

 

Här hittar du oss i Arbetarbladet.

 

Läs mer om Donald Davies Stipendium här.