Svårt att välja projektledare? Låt skall-kraven avgöra saken

Om du ska rekrytera projektledare bör du se hit, för detta vill du inte missa! I ett blogginlägg före jul gick vi igenom vad du borde tänka på när du rekryterar projektledare – så kallade bör-krav. Den här gången kommer vi istället att kika närmare på de krav projektledaren med nödvändighet behöver uppfylla för att kvalificera sig för ett uppdrag, det vill säga skall-kraven.

Under hösten skrev vi flera blogginlägg om projektledarrekrytering, ledarstilar och efterfrågade kompetenser hos projektledare. I vår minibloggserie om bör-krav och skall-krav har det nu blivit dags för den andra och avslutande delen: skall-kraven.

Skall-krav – klassificering, den gyllene triangeln, verksamhetskulturen och förändringsresan
Ett skall-krav är ett krav som beskriver det nödvändiga, alltså kvaliteter som projektledaren behöver ha.

Klassificeringssystem. I de allra flesta fall är den gyllene triangeln, verksamhetskulturen och förändringsresans komplexitet mindre påverkbara faktorer än projektledarens egenskaper och beteende. Det är i valet av projektledare du har möjlighet att anpassa dig. Vad många uppdragsgivare inte känner till är att det rentav finns ett klassificeringssystem, som bland annat brukar användas vid upphandlingar. Där rankas projektledare i erfarenhetsgrad enligt en bestämd skala, som gör att du kan bilda dig en uppfattning om kandidatens förmåga i relation till komplexiteten hos enskilda projekt. Klassificerar du även projektet enligt samma struktur blir det lättare att matcha erfarenhet och förmåga på en översiktlig nivå.

Lägg extra tid på att hitta en projektledare med rätt profil, för detta är definitivt ett skall-krav.

Den gyllene triangeln. Redan i ett tidigare blogginlägg berörde vi projekttriangeln. Verktyget är användbart för att få en bild av hur kostnad, tid och kvalitet prioriteras i förhållande till varandra inom ett projekt. Det huvudsakliga fokuset avgör sedan vilken sorts projektledare du behöver. Så om kvalitet är viktigast, vilka egenskaper behöver projektledaren då? Lägg extra tid på att hitta rätt profil, för detta är definitivt ett skall-krav. Personlig lämplighet är lika viktig hos externa projektledare som hos interna projektledare, även om en extern projektledare utgör ett temporärt inslag i organisationen.

Hur stort är förändringsinslaget i projektet och vilka egenskaper behöver projektledaren?

Verksamhetskulturen. Nästa del i pusslet handlar om kultur och ledningsstruktur. Projektledaren behöver självklart, i likhet med resterande personal, fungera ihop med klimatet på arbetsplatsen. Fundera därför i kulturella termer. Vilken ledningsstruktur har verksamheten – är det mesta toppstyrt eller delegeras ansvaret neråt i leden? Vem hanterar pengarna, och vilken code of conduct gäller? Att platsa i verksamheten är ett skall-krav vad gäller projektledare och bör behandlas därefter.

Var noga med att väga in personliga egenskaper nästa gång du rekryterar projektledare till ett specifikt projekt.

Förändringsresan. Många projekt medför förändring och det innebär att projektledaren även måste ses som en förändringsledare. Det kräver ett visst driv och en förmåga att få med sig människor – rätt människor – i förändringen. Ett skall-krav, givetvis. Hur stort är förändringsinslaget i projektet och vilka egenskaper behöver projektledaren?

Sammanfattningsvis behöver projektledarens egenskaper knytas till projektet och verksamheten. Var därför noga med att väga in personliga egenskaper nästa gång du rekryterar projektledare till ett specifikt projekt. Detta är skall-kravet framför andra, och först när det uppfyllts blir domänkunskaper, branschkunskaper och internt nätverk viktiga (se blogginlägget om bör-krav). Gör därför inte misstaget att se lösningen som projektets lösning, när lösningen är projektledaren.

Vill du veta mer om vad som är viktigt vid ditt val av projektledare? Vi kan projekt. Kontakta oss på Donald Davies & Partners och DD Spring.

 

Hälsningar

Mikael Ölund
Projektledare och Partner, Donald Davies & Partners

Emma Wilde
Konsult och projektledare, DD Spring


Vad har du för tankar kring detta ämne?
Kontakta oss gärna eller fortsätt diskussionen på vår Facebook eller på LinkedIn.

Relaterade Insights & Nyheter