Framgångsfaktorer och ledarfiness – så tog Annika it-projektet till strategiskt affärsinitiativ

Projektledaren Annika Hultqvist var förra årets vinnare av Donald Davies Stipendium, för genomförande av ett globalt it-projekt på Sandvik Coromant*. Den 4 december 2019 gästade hon konferensen Projektforum för att berätta om sin prisbelönta ledarinsats i ett globalt it-projekt på företaget Sandvik Coromant.

Det övergripande temat för konferensen var framtiden. Ett ämne som avhandlades ur flera olika vinklar var projektledaren som medskapare till morgondagens samhälle. Programmet rymde bland annat lektioner i återbruk, självledarskap och digitalisering. Men scengästen Annika Hultqvist bjöd även på inblickar i konsten att leda ett till synes ogenomförbart och komplext förändringsprojekt.

Leverans: resursplanering i ett samlat system
När Annika äntrade scenen låg fokus på en global utrullning av programvara inom koncernen Sandvik Coromant. Plattformen som just nu håller på att införas ska globalisera hanteringen av affärsprocesser, ERP, Enterprise Resource Planning. Det är en internationell programvarulösning där ekonomi, drift, leveranskedja och resurshantering sammanförs i ett enda system. För Sandvik Coromants del ska detta ge ett mer enhetligt sätt att hantera ekonomi och processer från förfrågan till leverans. Projektet berör sammanlagt 48 länder och har en tidsram på tre år.

”Det gällde att hjälpas åt att plocka bort farthindren – att bygga lagkänslan, vara transparent och skapa en gemensam syn på plan och resursfördelning.”

– Annika Hultqvist, vinnare av Donald Davies Stipendium 2019

Ledaregenskaper
Med en bakgrund som dataingenjör och it-konsult antog Annika utmaningen att leda projektet. Året var 2017 och vid tidpunkten hade hon arbetat på Sandvik Coromant i närmare 15 år. För att lyckas med det nya uppdraget krävdes ledaregenskaper som stark motivation. Genuint engagemang. Övergripande företagsperspektiv och god kommunikativ förmåga.

– Projektet täckte in globala och lokala team, olika tidszoner, språk, kulturer och sätt att kommunicera. Rollerna behövde definieras tydligt, samtidigt som det fanns motsättningar att överbrygga mellan business- och it-sidan. Det gällde att klargöra vad som skulle levereras och varför, samt att skapa förtroende, tillit, samhörighet och gemenskap, förklarade Annika.

Annika Hultqvist, vinnare Donald Davies Stipendium och Anna Bellman, moderator Projektverktygsdagen 2019

Framgångsfaktorer
I dagsläget börjar projektet bli klart. Det nya systemet har lanserats på 68 procent av alla marknader. It-projektet är nu ett strategiskt affärsinitiativ och Annikas insats som projektledare (numer programledare) har bland annat belönats med Donald Davies Stipendium.

Enligt Annika beror framgången på en rad olika faktorer. För att få med sig intressenterna har det till exempel varit nödvändigt att förklara vilka fördelar förändringen innebär. Men det har också varit viktigt att snabbt identifiera de mest utmanande områdena för att kunna inleda förändringsprocessen i god tid. Annika ser även flera insatser som stärkte projektteamets förmåga att leverera:

– Vi gjorde veckouppföljningar där vi i tidigt skede lyfte risker och utmaningar. Dessutom såg vi hela tiden till att ha fokus på den svagaste länken i kedjan för att undvika förseningar. Det gällde att hjälpas åt att plocka bort farthindren – att bygga lagkänslan, vara transparent och skapa en gemensam syn på plan och resursfördelning. Vi använde även globala resurser och mallar för att hantera ekonomisk uppföljning och kommunikation tillsammans med lokala team. Och nu, nu tar vi oss an USA, Kanada, Mexiko och Brasilien.

*Juryns motivering:
Årets vinnare har drivit ett komplext och omfattande förändringsprojekt med stor affärspåverkan. Med ett sällan skådat driv och engagemang, och med ett inlyssnande och pragmatiskt förhållningssätt, har hon förvandlat ett IT-projekt bland andra, till ett strategiskt affärsinitiativ som berör 40-talet marknader över hela världen. Ärlighet, tillit och transparens är några av denna projektledares viktigaste ledord.


Foto: Göran Ekeberg och Komson

Relaterade Insights & Nyheter