Peter Bergdahl

Peter Bergdahl

Expertis

Projektledning, Förändringsledning, Verksamhetsutveckling

Utdrag ur CV

Projektledare, Lantmäteriet

Programledare, Ericsson Japan

MTN East Programledare, Ericsson Uganda

Programledare, Ericsson Filippinerna

Programledare, Ericsson Vietnam

Huvudprojektledare, Ericsson Kambodja

Programledare 3G Introduktion, Ericsson Kina

Vilken är din inriktning/ditt kompetensområde?

Min specialitet är projektledning, förändringsledning och verksamhetsutveckling.

Hur länge har du varit konsult hos Donald Davies & Partners?

Sedan september 2015.

Hur skulle du beskriva dig själv som person – och som konsult?

Naturlig problemlösare som är pragmatisk och har lätt att anpassa mig till nya miljöer och kulturer. Kan hålla mig lugn och fokusera på målet även när det stormar. Har förmågan att se helheten och identifiera vad som verkligen är viktigt för att driva ett projekt i mål. Tycker om att utforska och skapa saker och är inte rädd att ge mig in på obekanta områden.

Berätta lite kort om ett minnesvärt uppdrag? Vilket företag gällde det?

Jag fick erbjudandet av Ericsson att åka till Kambodja för att som projektledare bygga upp det första 3G nätet i landet. När jag kom till Kambodja hade vi bara ett litet hotellrum som kontor, det var nästan omöjligt att ringa och mejla utomlands och tuk tuk var det enda transportmedlet. Vi byggde gradvis upp kontor, skaffade transportmedel, IT system och medarbetare i landet.

Kunden (operatören) var också helt nystartad och första tiden var deras enda personal några chefer som satt i ett hörn på en av våningarna i ett 5 våningshus dom hyrde.

9 månader senare gick vi live med systemet under en stor ceremoni med underhållning inför 100 000 människor och med internationella artister på Olympic stadion i Phnom Penh.

Jag kan berätta i timmar om uppdraget men under projektets gång så blev det sammandrabbningar mellan Thailändsk och Kambodjansk militär, vi insåg att det fanns miljontals landminor nergrävda på ställen vi tänkte bygga, folk dog under arbetet, jag höll presentationer inför oljeshejkar och jag var ett tag tvungen att släcka ner delar av kundens 3G nät då dom fick slut pengar och slutade betala våra fakturor.

Trots alla problem gick projektet finansiellt bättre än planerat, vinstmarginalerna ökade med 13 procentenheter… Det bevisar att ingenting är omöjligt.

Men det största minnet var nog hur projektet påverkade folket i Kambodja. Innan projektet fanns bara extremt långsamma och extremt dyra ADSL-uppkopplingar för internet (750 dollar för 0.5 Mbps). Efter projektet kunde befolkningen skaffa billig och snabb internet för fem dollar per månad via mobilnätet.

Vad skulle ditt önskeuppdrag vara?

Bygga det första moderna mobilnätet i Kuba som idag är det enda landet förutom Nordkorea som inte har ett modernt fungerande mobilnät.

Vad tycker du är det bästa med att tillhöra Donald Davies & Partners?

Att både kunna vara egen och samtidigt ha ett tydligt varumärke och nätverk att kunna utbyta erfarenhet inom.