Anders Wrebo säger aldrig nej till en utmaning. Han har arbetat som projektledare sedan 1980-talet och få i branschen har lika många fjädrar i hatten. Allra roligast blir det när han får skapa möjligheter ur det till synes omöjliga.
Efter civilingenjörsstudier på KTH och en första anställning på Digital Equipment, insåg en ung Anders Wrebo att han var som gjord för att driva projekt och program. Det insåg även alla andra. Under de senaste fyra decennierna har de stora uppdragen avlöst varandra och i dag har Anders jobbat med projektledning i alla tänkbara branscher och organisationer.
– Jag har haft förmånen att få driva program och projekt hos riktigt stora kunder genom åren, däribland SEB. Uppdrag som jag genomfört där var som huvudprojektledare för det kanske största systeminförandet under senare år i bank-Sverige samt som programledare för införandet av regelverket MiFID II. Uppdragen var mycket utmanande och givande! Men listan på roliga utmaningar kan göras lång. En av fördelarna med att vara konsult på ett företag som Donald Davies & Partners är just variationen av uppdrag, förklarar Anders.
Det ”omöjliga” som drivkraft
Anders är inte typen som alltid tar plats och pratar mest på stora möten. Folk brukar lyfta fram hans lugn och trygghet, men även att han kan kliva fram när det verkligen gäller – en stor fördel om det börjar storma i projekten. Det är under press, när något verkar snudd på omöjligt att genomföra, som Anders känner sig allra mest bekväm i sin roll.
– De svåraste projekten ger också den största drivkraften. Det i kombination med alla intressanta människor jag får träffa och hjälpa. De som anlitar mig brukar efterfråga någon som är envis, resultatorienterad och fokuserad på tid. Jag har varit projektledare länge så jag vet att jag kan driva projekt, vilket gör att jag känner mig trygg även om utmaningen till en början verkar övermäktig.
”De svåraste projekten ger också den största drivkraften.”
När han inte driver komplexa projekt och program gillar Anders att läsa, resa och sköta om huset och trädgården. Familjen brukar beskriva honom som lätt att umgås med men rastlös när han har för lite att göra, en bild som också speglar Anders i arbetslivet. Kanske är det därför han dras lite extra till uppdrag som kräver mycket mod och ryggrad.
– Jag tycker att det är viktigt att man vågar utmana och ifrågasätta både beställaren och medarbetarna när det finns anledning. Jag är ju inplockad för att det finns ett behov, inte för att stryka ledningen medhårs. Min ambition är att vara en trygg punkt som projektmedlemmarna kan luta sig mot när det är tufft, men också att vara den som inte ser mellan fingrarna när projektet är på väg i fel riktning.
Projektledaren på röda mattan
Några projekt som ligger Anders lite extra varmt om hjärtat är de TV-galor för bland annat flyktingar och cancerdrabbade han hjälpte till att genomföra under 80- och 90-talen, innan man var i närheten av dagens tekniska möjligheter för att samla in pengar. Med fyra miljoner tittare var det många saker som bara måste stämma, från leveranstid till driftsäkerhet. Anders och hans team gick igenom de tekniska detaljerna medan kändisarna körde genrep på scenen några meter bort. Ett häftigt minne och en höjdpunkt i karriären som han gärna skulle reprisera.
– Det är sällan man får möjlighet att arbeta med utmanade teknikprojekt, bidra till välgörenhetsorganisationer, utbyta tankar med kreativa TV-producenter och träffa Sveriges artistelit på en och samma gång. I dag skulle ett sådant projekt se annorlunda ut då modern teknik ger andra förutsättningar, men jag skulle gärna göra något liknande igen.
Anders bästa tips till nya projektledare är att alltid fortsätta utmana sig själv och att anpassa sig efter situationen, oavsett vilket projekt det handlar om. För hans egen del väntar garanterat många nya spännande projekt framöver – från stora organisationsförändringar på global skala till att skapa ordning i rabatten.