För det vidare – våra bästa tips till unga projektledare

Lyhörd. Diplomatisk. Självständig. Orädd. Ödmjuk. Kanske är du alla dessa saker och mer därtill? I så fall är det bara att gratulera. Men vår erfarenhet säger oss ändå att ingen kommer in i branschen fullärd, oavsett hur bra du är. Våra skickliga konsulter har därför satt ihop en lista med tips som kan vara användbara i början av din karriär som projektledare. Tips de gärna själva hade fått en gång i tiden.

 

Skaffa en mentor
Det uppstår alltid oförutsedda situationer i komplexa projekt. Genom att diskutera dina problem med en mentor som kan dela med sig av sin erfarenhet, får du ovärderlig hjälp på vägen. Lyssna och ta in, så kommer din roll som projektledare att bli betydligt klarare.

Fråga om allt
Det är i projektets första, ”magiska fas”, du inte får vara rädd för att ställa frågor. Ingen förväntar sig att du ska kunna allt från början – tvärtom inger din nyfikenhet respekt och visar att du bryr dig. Dessutom blir allt lättare när du får rätt svar på ditt problem.

Våga blanda rutigt och randigt
Att slaviskt följa en given projektmodell skapar falsk trygghet. Ha inte övertro på modeller och verktyg, utan våga istället bryta mönstret när det känns rätt. Självklart utan att äventyra projektet.

Ta en fika
Många gånger är det vid kaffeautomaten det händer. Genom att vara närvarande och kommunicera med ditt team, istället för att isolera dig på kontorsrummet, håller du lättare koll på hur projektet utvecklas.

Ge och ta
Som ung projektledare gäller det att ta in kunskap och växa med uppgiften. Men samtidigt sitter du säkert på kunskaper som dina seniora kollegor saknar. Det är när alla kan lära av varandra som samarbetet blir som mest givande.

På Donald Davies & Partners ser vi ett stort värde i unga projektledare och just nu letar vi speciellt efter stjärnor i början av karriären. Kanske passar vi för just dig? Läs mer här.