Lars-Erik Sjöstrand

EXPERTIS
Projektledning, Förändringsledning, Verksamhetsutveckling

UTDRAG UR CV
Projektledare, H&M

Projektledare, Trafikverket

Projektledare, Arbetsförmedlingen

IT-Chef, GKN Driveline Köping

IS-Arkitekt, CIO Office, ABB

Projektledare, Capgemini

Vi kan projekt! Kontakta oss!

Alltid målinriktad. Alltid på språng.
Verksamhetsutveckling och ledarskap kräver mycket uthållighet, något en långdistanslöpare som Lars-Erik Sjöstrand har i blodet. Men att möta kundernas förväntningar i stora projekt är inte Lars-Eriks melodi. Han siktar nämligen på att överträffa dem – och alltid gå över målsnöret med nytt personbästa!

Kunder som efterfrågar driv, engagemang och samarbetsförmåga behöver inte leta längre än till Lars-Erik Sjöstrand. Efter studierna i Teknisk Fysik vid Universitetet i Uppsala har de tunga uppdragen som projektledare och chefskonsult avlöst varandra. Vad som lockar honom mest? Att från början få vara med och forma ett projekt.

– Mycket med projektarbete är kul, men just inledningsfasen med nybyggarandan är alltid speciell. Det är roligt att se hur projektmedlemmarna känner att de lyfter under projektets gång.

Full fart framåt – utmaningen är drivkraften
Ledarskap är ofta svårt och utmanande, något Lars-Erik välkomnar. Han minns ett specifikt projekt som kört i diket ordentligt när han kom in. Systemet som höll på att utvecklas fungerade inte och tusentals användare var vansinniga. Stämningen i projektgruppen var i botten och de flesta var totalt utarbetade.

– Det var minst sagt kämpigt men till slut redde vi ut problemen och den känslan var fantastisk. Som konsult i ledande projektroller tvingas man konstant kliva utanför sin komfortzon. Kunder förväntar sig resultat och något extra från en inhyrd. Jag tycker det är viktigt att samla ett team av trygga personer som inte jagar upp sig för lätt när det börjar blåsa snålt, samt att vara tydlig men varm som ledare.

”Rätt laganda skapar förutsättningar för att överträffa kundens förväntningar”

Precis som i ett långlopp gäller det att hålla ångan uppe när stora uppdragsgivare som Arbetsförmedlingen och H&M vill se resultat under tidspress. Men till skillnad från löpning, är projektarbete alltid en lagprestation.

– En stor del av arbetet kommer gratis om man lyckas skapa rätt laganda. Jag är en positiv och engagerad person som gillar att lösa problem tillsammans med andra genom att jobba mot ett gemensamt mål. När projektet möter eller överträffar kundens förväntningar på resultat, tidplan och budget samtidigt som projektmedlemmarna känner att de utvecklats, mår jag lika bra som efter en hård löprunda i skogen!

Prestation som gör skillnad
Vännerna beskriver honom som social och rolig, egenskaper Lars-Erik gärna tar med sig in i projekt. Han gillar visserligen struktur, ordning och reda, men överanvänder inte metoder utan försöker ha en pragmatisk inställning och löser de problem som uppkommer på enklaste sätt. En annan sak han gillar är resultat som verkligen går att ta på.

– Jag vill gärna arbeta i projekt som levererar en klar och tydlig samhällsnytta. Jag tycker det är väldigt inspirerande att lägga min tid på något som tillför verkligt värde för andra människor. Så när jag exempelvis får förfrågan att öka kapaciteten på vår järnväg – hur skulle jag kunna säga nej!