Niels Stjernborg

Niels Stjernborg

Expertis

Projekt- och programledning, Ledarskap, Verksamhetsförändring

Utdrag ur CV

Tf. Enhetschef Enheten för Information, Support och utbildning, Svenska Kyrkan

Strategikonsult, Ricoh Sverige

Huvudprojektledare, Transportstyrelsen

Cheif Project Manager, Volvo Construction Equipment

Konsultchef, Atea Sverige

Projektledare, Krisberedskapsmyndigheten

Seglaren som aldrig tar genvägen

Ödmjuk seglingsfantast tillika engagerad projektledare som vet hur man ställer rimliga krav på både medarbetare och kunder – möt Niels Stjernborg.

Efter studier inom bland annat naturvetenskap, ledarskap och personlig utveckling började Niels Stjernborg sin bana i IT-branschen, där han lett projekt under de senaste två decennierna. Bland många meriterande uppdrag märks bland annat rollen som Chief Project Manager på Volvo CE, där han fick möjligheten att både jobba med IT och driva företagets utvecklingsprojekt i Eskilstuna. I dag arbetar Niels som konsult hos Donald Davies & Partners.

–   En kollega till mig berättade att Donald Davies & Partners sökte projektledare och efter inledande dialog fann vi möjligheter till ömsesidigt samarbete. Min arbetsroll är i skiktet mellan verksamhet, organisation och IT.

Nyfiken teambuilder med skinn på näsan

För Niels finns det inget specifikt drömprojekt. Att ständigt möta nya unika utmaningar, utvecklas och dela med sig av erfarenheterna är vad som driver honom framåt som projektledare.

–   Jag tror att en projektledare måste ha ett driv och ett engagemang oavsett vilken verksamhet det handlar om. Att vara ödmjuk och lyssna, samt ha förmågan att snabbt sätta sig in i olika produkter och tjänster, är en stor fördel.

Det finns inga genvägar till ett lyckat projekt.

Helst jobbar han med komplexa projekt som sträcker sig över både IT och verksamhet och han går alltid in för nya uppdrag med entusiasm och nyfikenhet. Hans vänner beskriver honom som en ödmjuk teambuilder som alltid ställer upp, men Niels är inte rädd för att ifrågasätta invanda mönster.

–   Du måste våga stå för dina åsikter och hålla vad du lovar. Att ge en rättvis bild av vad som pågår i projektet, presenterat med transparens till den du rapporterar till, samt att ge kunden kvalitativ leverans, är mycket viktigt. I min roll som projektledare är jag analytiskt lagd och ser möjligheter istället för problem. Jag ifrågasätter och kommer med förbättringar och förslag – men vi arbetar alltid tillsammans!

Ständigt aktiv med högt satta mål

Niels är inte typen som sitter still. När han inte driver spännande projekt är det sport och fritidsaktiviteter med familjen som står på agendan – segling på sommaren och skidåkning på vintern. Hans aktiva livsstil privat går hand i hand med yrkesrollen, där han ofta utför många olika uppgifter i samspel med varandra.

–   Det viktiga är att det finns ett tydligt mål och kompetenta resurser, samt att man har roligt i arbetsgruppen. Det finns inga genvägar till ett lyckat projekt.