Lars-Göran Back

Lars-Göran Back

Expertis

It-Utveckling och förvaltning

Utdrag ur CV

Head of IT Development, SEB

Chef Systemutveckling, Svenska Spel AB

Datachef, Uppsala Energi AB

Projektledare, Länsförsäkringar

Projektledare, Statens Pensionsverk – SPV

En ledande doer sluter cirkeln

Han har svårt att tänka sig ett liv utan projekt, oavsett om det handlar om att driva förändringsarbete på toppnivå eller dra på sig snickarbrallorna och spika på huset. Men någon titel känner han inte att han behöver. Möt projektledaren tillika körsångaren Lars-Göran Back som hittat hem på Donald Davies & Partners.

Efter programmerarutbildningen och första jobbet på Sparbankernas IT-avdelning sa det bara pang! Uppsalasonen Lars-Göran Back sköt som en raket mot toppen och fann längs vägen en rad spännande utmaningar inom alla möjliga organisationer och branscher. Hans cv är fullt av termer som ”införande av valutan Euro”, ”ansvar för 120 medarbetare” och ”business intelligence”. Oavsett uppdragets syfte har Lars-Göran genom åren fungerat som den naturliga ledaren. Av de många uppdragen och befattningarna finns det så klart vissa han själv värdesätter lite extra högt.

– Det arbete som utvecklat mig mest är helt klart rollen som Head of IT Development inom SEB. Att få chansen att arbeta på hög nivå inom en så stor och affärsmässig organisation var både ett privilegium och en utmaning. Vi drev ett stort IT-förändringsprojekt som omfattade ny styrmodell, ny organisation, kulturförändring, sourcing, kapacitetsplanering, agil roadmap och mycket mer. Enormt utvecklande och givande, minns Lars-Göran.

Erfarenhet med extra allt

Det faktum att han, inom sitt kompetensområde IT-utveckling och förvaltning, fått möjlighet att byta bransch och roll så många gånger är något Lars-Göran värdesätter högt. Han har arbetat inom kommunal verksamhet och statliga verk, i försäkringsbranschen, spelvärlden och inom bankväsendet. Variationen har gett honom en mycket bred bas att stå på och väldigt många användbara verktyg inför nya projekt. Inte minst kunskapen att stå fast vid de rätta besluten:

– Jag gillar att bygga team, förstå helheten och skapa relationer med omvärlden. I en ledande befattning måste du alltid ha mod att ta de viktiga striderna och stå för din åsikt när det blåser. Att kunna utstråla trygghet som ledare kräver ofta mod så för mig hänger de två egenskaperna samman. Utan förmåga fungerar det så klart inte heller och den utökar jag ständigt genom de erfarenheter jag samlar på mig i mina olika roller.

Jag försöker jag vara en involverande och positiv hinderröjare. Min kanske viktigaste drivkraft är intresset för människor.

En trygg famn med en stark röst

Samtidigt går ödmjukheten som en röd tråd genom Lars-Görans karriär. Hans familj beskriver honom, som en öppen, social, generös och snäll doer som aldrig ger sig innan saker är klara. Själv ser han sig som icke-auktoritär och vill helst inte ens ha en titel. Hans arbete speglas mycket i hans privatliv.

– Som projektledare försöker jag vara en involverande och positiv hinderröjare. Min kanske viktigaste drivkraft är intresset för människor. Jag engagerar mig väldigt lätt i saker och bidrar ofta på ett bra sätt i det mesta. Mina fritidsprojekt är att snickra på de olika hus som finns där jag bor och att sjunga i kör. Uppsalas omfattande körliv har gett mig fantastiska upplevelser och många goda vänner som jag gärna bjuder in på fest.

Mot nya äventyr på hemmaplan

Efter många år som anställd i chefsposition blev suget att återvända till konsultlivet stort. Idag ingår ”LG”, som han kallas, i Donald Davies & Partners stora partner- och konsultfamilj och har åter sin plattform i hemstaden Uppsala. För DDP:s räkning arbetar han idag med förvaltningsledning, projektledning och leverantörsstyrning för Svenska Kyrkan. Till skillnad från många andra har han inget specifikt framtida drömuppdrag, men han är knappast den som tackar nej till att gå utanför sin komfortzon. Lars-Göran avslutar med ett exempel:

– En situation som att på engelska göra det svåra lättbegripligt inför en stor skara lyssnare kan vara både utmanande och lockande. Tillfredsställelsen när man ror det i land är svårslagen.