Agila metoder breddar vägen

Vi har tidigare talat om den vinnande balansgången mellan traditionell projektledning och agila arbetssätt i projekt. Det är ett tema vi gärna spinner vidare på. För oss går det nämligen alldeles utmärkt att hålla två tankar i huvudet samtidigt – det vill säga att kunna arbeta flexibelt i projektet och samtidigt se till verksamhetens övergripande mål.

 


Nytt innebär alltid utmaningar. Men vi anser att ett öppet sinne för agila verktyg är ett måste i dagens organisationsvärld. Här följer några snabba exempel på hur du med agila metoder kan öka flexibiliteten och lyfta projekten i din verksamhet!

Bestäm vadet och känn av huret
Ett projekt kan ha fasta ramar som definierats vid exempelvis en upphandling. Trots det kan man jobba agilt, då vad ofta är bestämt men inte alltid hur.

Lägg om pusslet efter behov
Visst går det att anpassa sig efter en ändrad kravbild. Kanske finns alla pusselbitar på plats redan från början, men ibland måste saker prioriteras om och pusslet kan ändra form längs vägen.

Låt var sak ha sin tid
Varför inte arbeta agilt fram till en punkt? Agila metoder i arbetsprocessen utesluter inte att du exempelvis kan ha ett utrullningssystem för driftsättning.

Funka i grupp
Om verksamheten eller projektet lider av en bristfällig arbetskultur, kan agila metoder hjälpa till att bygga broar och stärka relationer. Exempelvis kan dagliga möten göra att gränserna mellan avdelningarna luckras upp och att alla börjar backa varandra mot det gemensamma målet.

Är du intresserad av hur vi arbetar i agila projekt? Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa din organisation med projektledning och agila arbetssätt? Kontakta oss på Donald Davies & Partners.

Vad har du för tankar kring detta ämne? Kontakta oss gärna eller fortsätt diskussionen på vår Facebook eller på LinkedIn.

testledare
Hälsningar,

David Pers
Partner på Donald Davies & Partners
Maila mig

Läs även:

Insights: Projektledaren som coach i en agil verksamhet
Insights: Så arbetade vi med de agila teamen i SEBs stora systemskifte
Insights: Agilt i praktiken – tre bra tips för projektledaren
Insights: Agil projektledning- DÅ är projektet klart!